Φυτικές βαφές μαλλιών

 

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον τη γνώμη της και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!!!!
Από ότι φαίνεται σιγά σιγά γυρίζουμε στη φύση.

” Το χρώμα που ταιριάζει περισσότερο στον καθένα είναι το φυσικό του.”, μου είπε κάποτε μια κομμώτρια πάνω σε μια αγχωμένη ερώτηση, για την κρίση αλλαγής χρώματος των μαλλιών μου.

Μα ποσο δικιο ειχε, σκεφτηκα τοτε… Τωρα αυτο που σκεφτομαι ειναι μακαρι ολοι οι επαγγελματιες να ειναι τοσο ειλικρινης!

Αληθεια υπαρχει επιστημονικη εξηγηση, γιατι εμεις οι γυναικες περισσοτερο, θελουμε να αλλαζουμε το χρωμα των μαλλιων μας;

Εγώ πάντως άλλαζα συχνά το χρώμα των μαλλιών μου, και μπορώ να πω ότι έχω περάσει από όλο το φάσμα  με καμιά ανταύγεια, κανένα χρωμοσαμπουαν, όχι όμως με ριζικές αλλαγές, βλέπετε αλλάζω συχνά γνώμη (ναι, είμαι ένας σταθερός χαρακτήρας!!) και φοβόμουν όταν θα το μετάνιωνα πως θα ήταν αργά  για τα μαλλιά μου, αφού το έκανα όταν αναζητούσα κάτι διαφορετικό, δηλαδή συχνά πυκνά!!

Όταν ξεκίνησα να φτιάχνω πράγματα ήθελα να αντικαταστησω στο σπιτι μου τα παντα με κατι χειροποιητο. Απ’οτι καταλαβαινετε εχω δρομο ακομα, και καθετι  χρησιμο που με εμπνεει θα το μοιράζομαι μαζι σας!

Φυσικά και μου γεννήθηκε η απορία πως θα μπορούσα να βάψω φυσικά τα μαλλιά μου!! Λαμβάνοντας πάντα υπ όψιν τα λεγόμενα της κομμώτριας και γνωρίζοντας πως τίποτα φυτικό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αποτελεσματικότητα των κοινών εμπορικών προϊόντων  αλλά και από την αντίθετη πλευρά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κατέληξα στις παρακάτω συνταγές που σίγουρα θα αλλάξουν το χρώμα με ένα φυτικό, οικονομικό και υγιεινό τρόπο.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως οι βαφές μαλλιών έχουν τα πρωτεία στις λίστες με αλλεργιογόνα και καρκινογόνα συστατικά. 

Εδώ σας παραθέτω ένα ενδιαφέρων link:

http://kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_23/05/2011_1295282

Λοιπόν ξεκινάω:

 

ΜΑΥΡΟ

1/4 φλ. μαύρη χενα

1/4φλ. πρασινη αργιλο

1κσ ξυδι

δυνατο αφέψημα καρπων μαύρου σαμπούκου ή/και φυλλων καρυδιάς

Αφου κανουμε μια πάστα με τα υλικά , σκεπάζουμε το μπόλ μς ζελατίνη και το αφήνουε στην άκρη για 12 ωρες.

Απλώνουμε απο τις ρίζες εως τις άκρες, τυλίγουμε τα μαλλια με ζελατίνη. Μετα απο 2 ωρες ξεβγζουμε καλα και λουζουμε ως συνηθως.

ΚΑΣΤΑΝΟ

1/2φλ μαύρη χενα

1κσ ξυδι

δυνατός καφες φίλτρου

Αφου κανουμε μια πάστα με τα υλικά , σκεπάζουμε το μπόλ μς ζελατίνη και το αφήνουε στην άκρη για 12 ωρες.

Απλώνουμε από τις ρίζες έως τις άκρες, τυλίγουμε τα μαλλιά με ζελατίνη. Μετά από 2 ώρες ξεβγαζουμε καλά και λούζουμε ως συνήθως.

 

 

ΚΟΚΚΙΝΟ

1/2φλ κόκκινη χενα

1κσ μηλοξυδο

δυνατο αφεψημα κοκκινου τσαγιου(roiboss) ή/και άνθη ύσσωπου ή/και ριζα χάβα τζιβα

Αφου κανουμε μια πάστα με τα υλικά , σκεπάζουμε το μπόλ μς ζελατίνη και το αφήνουε στην άκρη για 12 ωρες.

Απλώνουμε από τις ρίζες έως τις άκρες, τυλίγουμε τα μαλλιά με ζελατίνη. Μετά από 2 ώρες ξεβγαζουμε καλά και λούζουμε ως συνήθως.

 

ΞΑΝΘΟ

1/2 φλ καολίνη

1 κσ χυμο λεμονιού

δυνατό αφέψημα χαμομηλιού ή/και καλέντουλας

Αφού κάνουμε μια πάστα με τα υλικά, απλώνουμε από τις ρίζες έως τις άκρες. Τυλίγουμε τα μαλλιά με ζελατίνη και αφήνουμε για 2 ώρες  Ξεβγαζουμε τα μαλλιά και αν είναι δυνατόν αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά κάτω από τον ήλιο. Έπειτα λούζουμε ως συνήθως.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

-Οι παραπάνω φυτικές βαφές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να χρησιμοποιηθουν σε ήδη βαμμένα μαλλιά.

-Η παστα απο το μειγμα που πρεπει να κανουμε καθορίζεται απο την ποσοτητα του υγρου που θα ρίξουμε καθε φορα, γι αυτο το λογο δεν εγραψα αναλογίες. Παντως σε γενικες γραμμες θα πρεπει να μοιαζει με γιαουρτι! Στις βαφες που θα χρησιμοποιησουμε χενα ισως χρειαστει να προσθεσουμε λιγο παραπανω αφέψημα για να μη στεγνωσει κατα τη διαρκεια των 12 ωρων.

-Το ξυδι στη χενα χρειαζεται για να απελευθερωσει τις χρωστικες της, γι’ αυτο την αφηνουμε αλλωστε στην ησυχια της για μερικες ωρες.

-Το λεμονι στο ξανθο θα κανει τη δουλεια του με τον ηλιο.

-Μην περιμενει κανεις το φυσικο μαυρο χρωμα μαλλιων να γινει ξανθο.

-Κατα την παρασκευη των βαφων καλο θα ειναι να μην χρησιμοποιησουμε οτιδηποτε μεταλλικο(δηλαδη το μπολ και το κουταλι)

-Προσθεστε και 1κγ μελι(καποιοι προσθετουν και ζαχαρη ή ακομα και μια μικρη καραμελιτσα που την ανακατευουν μεχρι να λιωσει)

-Τα αφεψηματα να ειναι χλιαρα ή σε θερμοκρασια δωματιου.

-Οταν λεω “δυνατο αφεψημα” εννοω να γινει οπως το τσαι αλλα με διπλη δοση.

Καλη επιτυχια σε οσους το δοκιμάσουν!!

 

πηγή: http://naturallyhandmade.wordpress.com