Υγρασία και πως να την αποφύγετε

 

Το μόνιμο πρόβλημα στους χειμερινούς μήνες είναι η εσωτερική υγρασία. Πέρα από το αισθητικό μέρος, όπου η υγρασία μετατρέπεται σε μούχλα και είναι ορατή στους τοίχους, μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, όπως το φούσκωμα και την κατάρρευση του τοίχου, αλλά και να έχει επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως στα μικρά παιδιά, όπως την εμφάνιση άσθματος, πέρα από κάποιες αλλεργίες που έχουν αιτία την μούχλα.

Η υγρασία είναι περισσότερο έντονη σε σπίτια με καλή μόνωση, όσο μεγαλύτερη στεγανοποίηση προσφέρουν τα κουφώματα (κάτι που είναι σύνηθες στα καινούργια κουφώματα), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η υγρασία που θα συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι. αυτό από μόνο του δείχνει και ποια θα είναι η αντιμετώπισή της.

Η υγρασία προκαλείται από τους υδρατμούς, είτε στο μαγείρεμα, είτε από το μπάνιο. Αιτία πρόκλησης υγρασίας είναι και οι σωλήνες που έχουν διαρροή. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν υγρασία και τα ρούχα αν τα στεγνώνεται μέσα στο σπίτι πάνω στις πτυσσόμενες απλώστρες, ή στα σώματα του καλοριφέρ.

 

Τι να κάνετε

Ένας από τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους να αποφύγετε την υγρασία, είναι να αερίζεται συχνά το σπίτι, κυρίως όταν μαγειρεύετε ή κάνετε μπάνιο. Θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό αν έχετε ένα παράθυρο μόνιμα ανοιχτό στα 1 ή 2 εκατοστά. Η απώλεια στη θέρμανση είναι ελάχιστη, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο υγειές περιβάλλον.

Ένας άλλος, πιο δαπανηρός τρόπος, είναι η αγορά αφυγραντήρα, ή αγορά στεγνωτήριου για να μην απλώνετε τα ρούχα μέσα.

Σε περίπτωση που δεν προλάβετε την αποφυγή της μούχλας και έχει εμφανιστεί, θα πρέπει να αφήσετε τον τοίχο να στεγνώσει και μετά να τον τρίψετε, προσέχοντας να μην εισπνεύσετε την σκόνη που θα βγαίνει. Στην συνέχεια θα περάσετε ειδικό αστάρι και μετά θα το βάψετε με ειδικά ανθεκτικά στην υγρασία χρώματα.

 

πηγή: viewdeco.gr