Καθάρισμα χωρίς χημικά

 Πραγματικά θα εκπλαγούμε, όταν προσπαθήσουμε να μάθουμε, αν και πως μπορούμε να καθαρίσουμε τα ρούχα μας, το σπίτι μας, τα πιάτα μας, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά. Το ξύδι, το αλάτι, το λεμόνι είναι οι σύμμαχοί μας.

 

Ξύδι

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως καθαριστικό λεκέδων και αλάτων μπάνιου. Μπορεί να αντικαταστήσει καθαριστικά, που έχουν βάση την αμμωνία. Αν μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσπρο ξύδι. Επίσης, μπορούμε να καθαρίσουμε τα τζάμια μας, με ξύδι (μία κουταλιά ξύδι, σε ένα λίτρο ζεστό νερό, χρησιμοποιώντας εφημερίδα). Καθαρίζουμε το εσωτερικό, από τα βάζα λουλουδιών ρίχνοντας μια κουταλιά ξύδι και γεμίζοντας με ζεστό νερό, το αφήνουμε δέκα λεπτά. Απομακρύνει τις μυρωδιές και τους λεκέδες από ούρα και περιττώματα οικιακών ζώων, από το πάτωμα και τα χαλιά. Σφουγγαρίζουμε τα πατώματα από βινίλιο και από κεραμικά πλακάκια, με διάλυμα οκτώ κουταλιών ξύδι σε τρία λίτρα ζεστό νερό. Για να καθαρίσουμε το φούρνο μας ή τα μάτια της κουζίνας μας, από καμένα λίπη, χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα, από ίσα μέρη ξύδι και νερό.

Σόδα φαγητού

Διαλυμένη σόδα φαγητού, σε νερό, είναι ένα θαυματουργό καθαριστικό, που διαλύει λίπη και βρωμιά, σε κάθε επιφάνεια. Αδιάλυτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να βγάλουμε επίμονους λεκέδες. Αναμεμειγμένη με ξύδι είναι, ακόμη, ισχυρότερο καθαριστικό. Ο ανοξείδωτος νεροχύτης μας ή τα ανοξείδωτα κατσαρολικά μας καθαρίζουν και γυαλίζουν, αν τα τρίψουμε με μπεϊκινγκ παουντερ. Διαλύουμε μπεϊκινγκ παουντερ ή σόδα φαγητού σε νερό, αλείφουμε τα ανοξείδωτα σκεύη, με ένα πανί, που έχουμε βρέξει στο διάλυμα, αφήνουμε περίπου πέντε λεπτά, και μετά ξεβγάζουμε και σκουπίζουμε. Το διάλυμα της σόδας καθαρίζει, επίσης, λεκέδες μπίρας, από υφάσματα και χαλιά. Η σόδα φαγητού περιορίζει τις μυρωδιές. Ανακατεύουμε 8 κουταλιές σόδα φαγητού με 3 έως 4 σταγόνες, από το αγαπημένο μας έλαιο, τοποθετούμε το μείγμα, σ’ ένα διακοσμητικό βάζο ή μπολ. Το μείγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πάτο σταχτοδοχείων, για να απορροφήσει τις μυρωδιές, από αποτσίγαρα. Διαλύουμε 8 κουταλιές σόδα, σε ένα μικρό μπόλ, με νερό και ψεκάζουμε με το διάλυμα τη λεκάνη της τουαλέτας μας. Το αφήνουμε όλη νύχτα και την επόμενη μέρα ξεβγάζουμε και σκουπίζουμε με ένα πανί, η λεκάνη είναι καθαρή και χωρίς μυρωδιές. Διαλύουμε ένα μέρος σόδα, σε τέσσερα μέρη ζεστό ξύδι και ρίχνουμε το διάλυμα, στις αποχετεύσεις, το αφήνουμε όλη νύχτα. Διαλύει τα λίπη και απορροφά τις μυρωδιές.

Ελαιόλαδο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως γυαλιστικό επίπλων. Ένα μέρος ελαιόλαδο με ένα μέρος χυμό λεμονιού, καθαρίζει και γυαλίζει ξύλινα έπιπλα και ξύλινα πατώματα.

 

Λεμόνι

Το κιτρικό οξύ στο χυμό του λεμονιού είναι ένα εξαίρετο καθαριστικό, για να διαλύει λίπη, να αρωματίζει, να απολυμαίνει και να λευκαίνει. Για να απομακρύνουμε δυσάρεστες μυρωδιές, από το μαγείρεμα, βράζουμε σε λίγο νερό μερικές φέτες λεμονιού. Μπορούμε να γυαλίσουμε τις ανοξείδωτες βρύσες μας, τρίβοντάς τες, με μια φέτα λεμόνι.

Διάλυμα ξύδι ή λεμόνι με σόδα φαγητού

Διαλύουμε δύο μέρη σόδα σε ένα μέρος ξύδι ή λεμόνι, για να καθαρίσουμε τους λεκέδες, από τα σαπούνια ή τα λάδια μπάνιου, που μένουν στους νιπτήρες, στις μπανιέρες, στα πλακάκια κ.λπ. Απλώνουμε το παχύρρευστο μείγμα με ένα υγρό πανί, το αφήνουμε δέκα λεπτά και μετά το τρίβουμε με μια βούρτσα ή με ένα σφουγγάρι.

Διαλύουμε σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού ένα μέρος σόδας. Ρίχνουμε πάνω σε σημάδια μούχλας, το αφήνουμε για 1 ή 2 ώρες και το ξεπλένουμε.

Βόρακας

Χρησιμοποιούμε βόρακα για να καθαρίσουμε τη λεκάνη της τουαλέτας μας, γιατί είναι φιλικός προς το περιβάλλον, απολυμαντικός, αρωματικός και πολύ αποτελεσματικός, για τους λεκέδες. Επίσης, για τους ίδιους λόγους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βόρακα, για να καθαρίσουμε το ψυγείο (ΠΡΟΣΟΧΗ! Ξεβγάζουμε, προσεχτικά, όπως πρέπει να κάνουμε με όλα τα καθαριστικά, για το ψυγείο. Πριν αρχίσουμε το καθάρισμα, αδειάζουμε τελείως το ψυγείο, από οτιδήποτε φαγώσιμο).

Αλάτι

Όσο ακόμα ο φούρνος της κουζίνας μας είναι, ακόμα, ζεστός, καλύπτουμε τα λίπη, με αλάτι. Μόλις, κρυώσει ο φούρνος απομακρύνουμε το αλάτι, το οποίο έχει απορροφήσει τα λίπη.

Νερό

Το ξεσκόνισμα με υγρό ξεσκονόπανο είναι ο καλύτερος τρόπος, για να μην «πετάει» η σκόνη, όταν ξεσκονίζουμε. Η καλύτερη συνταγή, για να βρέξουμε το ξεσκονόπανό μας, είναι ένα μείγμα, που αποτελείται από 2 μέρη νερό, 2 μέρη ξύδι και 2 σταγόνες λεμόνι.

Αλεύρι

Την επόμενη φορά, που θα θολώσουν οι βρύσες χρωμίου, στο μπάνιο ή στην κουζίνα μας, μπορούμε να τις τρίψουμε με αλεύρι, ξεβγάζουμε με νερό και σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανί.

Αρωματικά φυτικά έλαια

Μπορούμε να ρίξουμε μερικές σταγόνες αρωματικού ελαίου, πάνω σε ένα λαμπτήρα φωτισμού (ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο λαμπτήρας να είναι ΚΡΥΟΣ!) Όταν ζεσταίνεται ο λαμπτήρας (όταν τον ανάβουμε) εξατμίζεται το αρωματικό έλαιο και μοσχομυρίζει το σπίτι μας. Προσθέτουμε 1 ή 2 σταγόνες αρωματικό λάδι λεμονιάς, στο πλυντήριο των πιάτων, μαζί με το υγρό απορρυπαντικό, τα πιάτα μας θα γυαλίσουν και αποφεύγουμε τη χρήση γυαλιστικού.

Φυτικό σαπούνι

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπουνάδα, από φυτικό σαπούνι, για να καθαρίσουμε, όλο τον υφασμάτινο εξοπλισμό του σπιτιού μας (στρώματα, καναπέδες, μαξιλάρια κ.λπ.). Η σαπουνάδα, όταν είναι με χλιαρό νερό, καθαρίζει καλύτερα. Μπορούμε με χλιαρή σαπουνάδα, να καθαρίσουμε, ακόμα, και τα τούβλα, από το τζάκι.

Ψωμί

Για να καθαρίσουμε τις δακτυλιές, από τους τοίχους μας, τρίβουμε τις δακτυλιές, με ελαφρά βρεγμένο, μπαγιάτικο άσπρο ψωμί.

Απορροφητικό χαρτί

Για να αφαιρέσουμε κερί, από υφάσματα, τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή καφέ χαρτοσακούλα πάνω στο κερί και σιδερώνουμε με ζεστό σίδερο.

Μικρές συμβουλές:

  • Για να διευκολύνουμε το καθάρισμα του μπάνιου μας, ανοίγουμε το «τηλέφωνο» του ντους, για λίγα λεπτά, να τρέξει καυτό νερό. Ο ατμός, που μαζεύεται στο χώρο του μπάνιου, μαλακώνει τη βρωμιά.
  • Αν έχουμε στο πάτωμά μας σημάδια, από μαύρη μπογιά παπουτσιών, μπορούμε να τα «σβήσουμε» χρησιμοποιώντας μια σβύστρα μολυβιών.

Για μια ασφαλή χρήση των καθαριστικών πρέπει να:

  • Κρατούμε το προϊόν, μακριά από παιδιά.
  • Αποφεύγουμε επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση, επαφής με τα μάτια, ξεπλένουμε, καλά, με άφθονο νερό.
  • Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τα χέρια μας, μετά από κάθε χρήση.
  • Άτομα με ευαίσθητο ή κατεστραμμένο δέρμα θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη επαφή με το απορρυπαντικό.
  • Δεν το καταπίνουμε. Σε περίπτωση κατάποσης, συμβουλευόμαστε, αμέσως, το γιατρό μας.
  • Δεν αδειάζουμε το περιεχόμενο, ενός απορρυπαντικού, σε δοχείο άλλου.
  • Δεν το αναμιγνύουμε, με άλλα προϊόντα.
  • Εξαερίζουμε το χώρο, μετά από κάθε χρήση.

Πηγή: dolceta.eu